• 030-2891069
  • info@fysiotherapievandiepen.nl

LONG COVID

Heeft u corona gehad en ervaart u sindsdien langdurig vage klachten zoals moeheid, kortademigheid en / of een blijvende slechte conditie? Dan is de kans groot dat u langdurig last heeft van de naweeën van Covid-19, oftewel Long Covid.

Bij Praktijk Van Diepen heeft onze specialist Frank Koornwinder ruimschoots ervaring met long- en ademhalingsproblematiek en heeft zich sinds de corona pandemie uitgebreid geschoold in de gevolgen en behandeling van blijvende klachten na corona.

Benieuwd wat Frank voor u kan betekenen? Neem vooral contact op voor een intakegesprek of telefonisch om uw vragen te stellen. Goed om te weten: de zorgverzekeraar vergoedt de fysiotherapeutische behandeling vanuit de basisverzekering wanneer u een verwijzing heeft van de arts /specialist.

COPD

LET OP: COPD wordt sinds 1 januari 2019 vergoed vanuit de basisverzekering! COPD is een langdurige ontsteking van het slijmvlies van de luchtwegen. Samen met uw fysiotherapeut, de deskundige van het dagelijks bewegen, leert u zo goed mogelijk om te gaan met COPD; effectief slijm kwijt raken, beter ademen en verantwoord bewegen.

Klachten bij COPD zijn veel en moeilijk hoesten, slijm opgeven, een piepende ademhaling en snel benauwd worden bij inspanning. Deze begint vaak met extra slijmvorming. Later beschadigt de ontsteking de longen. Kleine luchtwegen verliezen hierdoor op den duur hun stevigheid en de longen worden minder rekbaar. Verkoudheid, luchtweginfecties of prikkelende lucht, zoals rook, verergeren de ontsteking van het slijmvlies in de luchtwegen.

COPD is een aandoening die niet genezen kan worden. U moet ermee leren leven, net als de mensen om u heen. Dat is, zeker in het begin, heel emotioneel en levert veel onzekerheid op. Neem de klachten serieus en zorg voor een goede behandeling. Vaak werken daarbij uw huisarts, specialist, fysiotherapeut, gespecialiseerde verpleegkundige en/of thuiszorg samen.

Oorzaken van COPD zijn m.n. (mee)roken en langdurig werken in een omgeving met bijvoorbeeld veel steen- en metaalstofdeeltjes in de lucht. Dit veroorzaakt een lang aanhoudende ontsteking van het slijmvlies in de luchtwegen. De beschadiging van het slijmvlies verergert geleidelijk waardoor klachten vaak pas na het 40ste levensjaar merkbaar worden. Ook luchtverontreiniging en erfelijkheid kunnen een rol spelen.

LET OP: COPD wordt sinds 1 januari 2019 vergoed vanuit de basisverzekering! Wilt u meer informatie of een vrijblijvende afspraak bij onze specialist Frank Koornwinder? Maak hier een afspraak

FYSIOTHERAPIE en OMGAAN MET COPD.

Fysiotherapie kan bijdragen aan een effectieve manier van slijm kwijtraken. Hierdoor komt u sneller van luchtweginfecties af. Fysiotherapie kan bijdragen aan een betere ademhaling. De fysiotherapeut leert u een betere ademhaling die u toe kunt passen als u zicht inspant. Zo houdt u activiteiten langer vol en krijgt u er ook weer meer plezier in.

Fysiotherapie kan bijdragen aan het op peil brengen en houden van uw conditie. De fysiotherapeut kan u uitleggen wat u juist wel en wat u beter niet kunt doen. In overleg en afgestemd op uw situatie stelt de fysiotherapeut een trainingsprogramma op ter verbetering van uw conditie. Eventueel krijgt u ook specifieke oefeningen voor bijvoorbeeld uw ademspieren en arm- of beenspieren. U krijgt weer meer zelfvertrouwen en kunt daarna ook zelf meer gaan bewegen.

Om na de behandeling verder te gaan met de nodige beweging geeft de fysiotherapeut u advies over de mogelijkheden om zelf uw conditie te onderhouden. Informeer voor een fysiotherapeutische behandeling bij uw huisarts, fysiotherapeut of specialist !

Frank Koornwinder

Julianaweg 311, 3523 XC UTRECHT (HOOGRAVEN) – Tel: 030-2891069 – Fax: 0850660295 – E-mail: info@fysiotherapievandiepen.nl

Inschrijven voor Gratis Tips en Oefeningen:

Praktijk Van Diepen