• 030-2891069
  • info@fysiotherapievandiepen.nl

Heeft u last van pijn, kramp, vermoeide en- of zware benen of armen? Wellicht heeft u last van (lymf) oedeem.

 

Wat is oedeem?

Oedeem is een abnormale ophoping van vocht in het lichaamsweefsel als gevolg van een verstoord evenwicht tussen de aan- en afvoer van vocht. Lymfoedeem is een chronische aandoening die vaak geleidelijk ontstaat. Lymfoedeem verergert als dit niet wordt behandeld. Wilt u meer weten over de ontstaanswijze, de symptomen en soorten oedeem, klik dan hier.

Welke behandelingen worden aangeboden bij Praktijk van Diepen?

De therapie kan bestaan uit een combinatie van de volgende behandelingsmogelijkheden:

Voorlichting en adviezen t.a.v. huidverzorging, belasting en belastbaarheid van het aangedane lichaamsdeel, omgaan met beperkingen in het dagelijks functioneren, etc.

Manuele lymfe drainage is een massagetechniek die toegepast wordt om het lymfesysteem te stimuleren. Hierdoor kan meer opgehoopt vocht afgevoerd worden en zal het oedeem afnemen of niet verder toenemen.

-NIEUW- LYMPHATOUCH! Dit apparaat geeft pulserende, negatieve druk en hiermee is het een zeer effectieve aanvulling voor de oedeem- en littekentherapie. Benieuw naar de werking? Maak een afspraak bij Irene!

Ambulante compressietherapie – ACT (zwachtelen/drukverband/steunkousen) is een combinatie van bewegen van de benen of armen en het uitoefenen van druk van buitenaf op armen of benen. Het doel van ambulante compressietherapie is: oedeem snel laten verdwijnen, bloed en lymfestroom versnellen, functie van kapotte kleppen in aderen (venen) ondersteunen en de functie van de spierpomp in de kuit verbeteren.

Aanmeten van Therapeutisch Elastische Kousen (aangemeten steunkousen) een therapeutisch elastische kous kan worden aangemeten als de afvoer van bloed en lymfe uit de ledematen verstoort is. Vaak zijn er specifieke klachten zoals, pijn, kramp en een zwaar of vermoeid gevoel in de benen. Aandoeningen aan het bloed- en lymfesysteem zijn veelal chronisch. Dat wil zeggen dat de kousen zijn bedoeld om dagelijks en gedurende langere tijd te dragen. (NB: Let op de aandachtspunten onderaan deze pagina!)

Lymfetaping is een rekbare tape die op de huid wordt aangebracht om lymfevocht te sturen.

Littekentherapie massage om verkleefde littekens los te maken in combinatie met silliconenpleisters.

Waar richt de behandeling zich op?

Lymfoedeem is een chronische aandoening. De behandeling is hierdoor met name gericht op het terugdringen of niet verder doen toenemen van het oedeem in het lichaamsdeel, om hierdoor normaal functioneren te herstellen/verbeteren. Daarnaast kan uw huid- en oedeemtherapeut d.m.v. houdings- en bewegingsadviezen proberen de beperkingen te verminderen.

Wat zijn de behandeleffecten?

De gekozen behandeling en de uiteindelijke behandeleffecten zijn afhankelijk van de ernst, oorzaak en duur van het oedeem. De behandeleffecten zijn doorgaans: omvangsvermindering, spanningsafname, pijnvermindering, functieverbetering en afname van de infectiekans.

Aanmeten Therapeutisch Elastische Kousen (TEK) en andere compressiehulpmiddelen

Voor het maken van een afspraak of het krijgen van informatie kunt u rechtstreeks contact opnemen met onze huid- en oedeemtherapeut hier in de praktijk. Dit kan per mail, contactformulier of telefonisch.

Therapeutisch elastische kousen (TEK) en veel andere compressiehulpmiddelen (ACD) worden vanuit de basisverzekering vergoed als er sprake is van een chronische indicatie. Mogelijk ontvangt u van uw zorgverzekeraar een verrekening met uw eigen risico. Om een eerste afspraak te maken heeft u daarom een verwijsbrief van uw huisarts of specialist nodig. Tijdens de afspraak wordt informatie verzameld, vind een nauwkeurige meting plaats en uitleg gegeven over de bestelling en aflevering van de kousen.

Stel er is nog teveel oedeem in bijvoorbeeld het been, dan dient er eerst gezwachteld te worden, voordat de juiste maten kunnen worden opgenomen. Deze behandeling kan eventueel uit het aanvullend pakket vergoed worden. (Oedeemtherapie)

Levering Therapeutisch Elastische Kousen

Wij hebben met alle zorgverzekeraars in Nederland een overeenkomst en kunnen, afhankelijk van de indicatie, alle TEK/hulpmiddelen van de verschillende kousen leveranciers bestellen. De producten die vergoed worden vallen onder hulp- of verbandmiddelen en worden gedeclareerd via Fysiotek.

Bij de meeste verzekeringen krijgt u twee paar, of twee stuks, elastische kousen per 12 maanden vergoed. TEK kennen verschillende drukklassen, kleuren en uitvoeringen.

Elastische kousen met drukklasse A en I worden niet als medisch hulpmiddel gezien en worden ook wel steunkousen genoemd. Deze en bijvoorbeeld reis- en sportkousen kunnen ook geleverd worden, maar worden niet vergoed en zijn dus voor eigen rekening. Na de bestelling worden de kousen binnen 6 tot 14 dagen geleverd. Er volgt dan een afspraak met instructie over het aan- en uittrekken van de kous en hoe deze te onderhouden.

Voor de eerste afspraak van het aanmeten van de therapeutische kousen gelden de volgende aandachtspunten:

  • zorg voor een verwijzing, met juiste indicatie, handtekening/stempel met AGB code van de huisarts / specialist;
  • Wanneer u al een compressie hulpmiddel heeft, trek het ’s morgens aan of neem de desbetreffende informatie van het voorgaande product mee;
  • het aanmeten van de therapeutisch elastische kousen gebeurt in de praktijk en wordt eenmaal per 12 maanden vergoed door de zorgverzekering wanneer u een verwijzing heeft; wilt u een tweede afspraak of meerdere vervolgafspraken voor controle of opnieuw meten dan worden deze kosten niet vergoed door de zorgverzekeraar en komen deze kosten voor eigen rekening (kosten bedragen 37,50 euro per afspraak);
  • Wanneer u echt niet naar de praktijk kunt komen geldt een aanvullend Aan Huis tarief van 20 euro welke niet vergoed wordt door de zorgverzekeraar. U ontvangt dan een nota vanuit de praktijk.
  • Voor aan-/uittrekken van therapeutisch elastische kousen zijn er verschillende hulpmiddelen beschikbaar. Standaard zit bij de kousen met open teenstuk een eenvoudige aantrekhulp van de fabrikant. Bij gesloten teen niet, maar sommige zorgverzekeraars vergoeden ook een aantrekhulp.
  • Er zijn bij ons zowel verschillende professionele aan- en uittrekhulpmiddelen als verschillende soorten kousen en andere compressiemiddelen te bestellen!

Irene Nienhuis

Staat klaar om u te helpen!

Maak een afspraak

Julianaweg 311, 3523 XC UTRECHT (HOOGRAVEN) – Tel: 030-2891069 – Fax: 0850660295 – E-mail: info@fysiotherapievandiepen.nl

Inschrijven voor Gratis Tips en Oefeningen:

Praktijk Van Diepen