• 0302891069
  • info@fysiotherapievandiepen.nl

Heeft u last van pijn, kramp, vermoeide en- of zware benen of armen? Wellicht heeft u last van (lymf) oedeem.

 

Wat is oedeem?

Oedeem is een abnormale ophoping van vocht in het lichaamsweefsel als gevolg van een verstoord evenwicht tussen de aan- en afvoer van vocht. Lymfoedeem is een chronische aandoening die vaak geleidelijk ontstaat. Lymfoedeem verergert als dit niet wordt behandeld. Wilt u meer weten over de ontstaanswijze, de symptomen en soorten oedeem, klik dan hier.

Welke behandelingen worden aangeboden bij Praktijk van Diepen?

De therapie kan bestaan uit een combinatie van de volgende behandelingsmogelijkheden:

Voorlichting en adviezen t.a.v. huidverzorging, belasting en belastbaarheid van het aangedane lichaamsdeel, omgaan met beperkingen in het dagelijks functioneren, etc.

Manuele lymfe drainage is een massagetechniek die toegepast wordt om het lymfesysteem te stimuleren. Hierdoor kan meer opgehoopt vocht afgevoerd worden en zal het oedeem afnemen of niet verder toenemen.

Ambulante compressietherapie – ACT (zwachtelen/drukverband/steunkousen) is een combinatie van bewegen van de benen of armen en het uitoefenen van druk van buitenaf op armen of benen. Het doel van ambulante compressietherapie is: oedeem snel laten verdwijnen, bloed en lymfestroom versnellen, functie van kapotte kleppen in aderen (venen) ondersteunen en de functie van de spierpomp in de kuit verbeteren.

Aanmeten van Therapeutisch Elastische Kousen (aangemeten steunkousen) een therapeutisch elastische kous kan worden aangemeten als de afvoer van bloed en lymfe uit de ledematen verstoort is. Vaak zijn er specifieke klachten zoals, pijn, kramp en een zwaar of vermoeid gevoel in de benen. Aandoeningen aan het bloed- en lymfesysteem zijn veelal chronisch. Dat wil zeggen dat de kousen zijn bedoeld om dagelijks en gedurende langere tijd te dragen. (NB: Let op de aandachtspunten onderaan deze pagina!)

Lymfetaping is een rekbare tape die op de huid wordt aangebracht om lymfevocht te sturen.

Littekentherapie massage om verkleefde littekens los te maken in combinatie met silliconenpleisters.

Waar richt de behandeling zich op?

Lymfoedeem is een chronische aandoening. De behandeling is hierdoor met name gericht op het terugdringen of niet verder doen toenemen van het oedeem in het lichaamsdeel, om hierdoor normaal functioneren te herstellen/verbeteren. Daarnaast kan uw huid- en oedeemtherapeut d.m.v. houdings- en bewegingsadviezen proberen de beperkingen te verminderen.

Wat zijn de behandeleffecten?

De gekozen behandeling en de uiteindelijke behandeleffecten zijn afhankelijk van de ernst, oorzaak en duur van het oedeem. De behandeleffecten zijn doorgaans: omvangsvermindering, spanningsafname, pijnvermindering, functieverbetering en afname van de infectiekans.

Aanmeten Therapeutisch Elastische Kousen en afspraak maken

Voor het maken van een afspraak of het krijgen van informatie kunt u rechtstreeks contact opnemen met onze huid- en oedeemtherapeut hier in deze praktijk. Om een afspraak te maken heeft u een verwijsbrief nodig van uw huisarts of specialist. Bij de eerste afspraak dient u deze mee te nemen samen met uw verzekeringsgegevens.

Levering Therapeutisch Elastische Kousen

Na het aanmeten van de steunkousen worden deze binnen de 6 tot 14 dagen geleverd. Afhankelijk van uw zorgverzekeraar kunnen de kosten van de kousen rechtstreeks worden verrekend. Bij de meeste verzekeringen heeft u recht op twee paar kousen per jaar.

 

Voor het aanmeten en leveren van steunkousen gelden de volgende aandachtspunten:

  • zorg voor een verwijzing van de huisarts / specialist;
  • het aanmeten van de steunkousen gebeurt in de praktijk en wordt eenmaal vergoed door de zorgverzekering wanneer u een verwijzing heeft; wilt u een tweede afspraak of meerdere vervolgafspraken voor controle of opnieuw meten dan worden deze kosten niet vergoed door de zorgverzekeraar en komen deze kosten voor eigen rekening (kosten bedragen 35 euro per afspraak);
  • Wanneer u echt niet naar de praktijk kunt komen geldt een aanvullend Aan Huis tarief van 15 euro welke niet vergoed wordt door de zorgverzekeraar. U ontvangt dan een nota vanuit de praktijk.

Irene Nienhuis

Staat klaar om u te helpen!

Maak een afspraak

 

Julianaweg 311, 3523 XC UTRECHT (HOOGRAVEN) – Tel: 0302891069 – Fax: 0850660295 – E-mail: info@fysiotherapievandiepen.nl

Inschrijven gezondheids- en beweegtips

Praktijk Van Diepen