• 030-2891069
 • info@fysiotherapievandiepen.nl

 

Leven beweegt. Soms kan het echter voorkomen dat je het gevoel hebt stil te vallen. Misschien niet in je uiterlijke doen en laten maar wel van binnen. Je eigen gevoelens of bewegingen blokkeren, onderdrukken of negeren heeft gevolgen. Naast het ontstaan van allerlei spanningsklachten kan je op deze manier steeds verder van jezelf vervreemd raken. Dit kan zich uiten in een gemis aan richting of levensvreugde. Er kunnen conflicten ontstaan in jezelf of met anderen. Dit kan weer leiden tot gevoelens van ontevredenheid, vermoeidheid of angst.

Haptotherapie houdt zich bezig met hulpvragen die voortkomen uit een verstoring van het evenwicht tussen denken en voelen. Het leven is intensief en vraagt veel van mensen. Dit beïnvloedt ons welzijn. Haptotherapie beoogt eerst het contact met jezelf en vervolgens met anderen om je heen te herstellen, de relatie staat centraal.

In gesprek met de therapeut en in het aanraken vertelt je lichaam hoe je in contact bent met jezelf en je omgeving. In deze vorm van hulpverlening wordt een appèl gedaan op de beleving van de klacht (de pijn, onmacht etc.), zodat ze tevens een aanvulling kan zijn daar waar zuiver lichaamsgerichte therapie niet helpt.
Een gesprek kan een hoop informatie opleveren maar in de haptotherapie zijn het juist de lichaamservaringen, die je nieuwe inzichten verschaffen. Wat voor posities neem je in ten opzichte van anderen en hoe reageer je op aanrakingen?

Haptotherapie is er ook voor kinderen. Voor meer informatie over kinderhaptotherapie zie Kinderhaptotherapie

Wanneer haptotherapie?

Indicaties:

 • Wanneer je merkt meer in je hoofd te zitten en goed over je klachten en problemen kunt vertellen, maar gevoelsmatig hier niet mee aan de slag kunt
 • Bij een stilstaande ontwikkeling. Het gevoel hebben niet op je plek te zijn of niet lekker in je vel te zitten
 • Onvrede met de bestaande situatie of niet weten wat je wilt en wat je voelt
 • Voel je je overbelast, last van stress of overspannenheid (bijvoorbeeld burn out)
 • Bij lichamelijke klachten met een mogelijke psychosomatische oorzaak
 • Wanneer je moeite hebt met het nemen van beslissingen
 • Een gebrek aan zelfvertrouwen hebt en jezelf niet durft te zijn
 • Acceptatieproblemen ten aanzien van verlies, ziekte of handicaps
 • Verwerkingsproblematiek
 • Relatieproblematiek

De vergoeding: Binnen de gezondheidszorg valt de vergoeding onder alternatieve geneeswijzen. U heeft geen verwijzing van een arts nodig. Een aantal zorgverzekeringen vergoedt een deel van de behandeling. Raadpleeg hiervoor uw eigen polis. Het normale tarief is 90,00 euro per consult (45 – 60 minuten).  De meeste zorgverzekeraars vergoeden 40 euro per sessie. Voor studenten geldt er een studententarief van 60,00 per consult (45 – 60 minuten). Vanaf januari 2024 worden de tarieven 95,00 euro per consult en 65,00 voor studenten.

Meer informatie over haptotherapie bij de Vereniging van Haptotherapeuten(VVH). Telefoonnummer 020-4887116, website www.haptotherapeuten-vvh.nl. De haptotherapeute bij Praktijk Van Diepen is Floor van Diepen.

Floor van Diepen

Staat klaar om u te helpen!

Maak een afspraak

Julianaweg 311, 3523 XC UTRECHT (HOOGRAVEN) – Tel: 030-2891069 – Fax: 0850660295 – E-mail: info@fysiotherapievandiepen.nl

Inschrijven voor Gratis Tips en Oefeningen:

Praktijk Van Diepen