• 030-2891069
  • info@fysiotherapievandiepen.nl

ADEMHALING – ONTSPANNING

Van ontspannen slapen rust je beter uit. Op ontspannen wijze je werk doen kost minder energie. Tussen de bedrijven door ontspannen laadt de batterijen weer op. Er is meer energie voor genezing wanneer je ontspannen bent. Als je ontspannen bent is er ruimte voor creativiteit en plezier. Ontspannen zijn geeft een andere kijk op dingen.

Ieder mens is uniek. De te gebruiken methode om te (leren) ontspannen dus ook ! In onze praktijk kunt u kiezen uit de verschillende methodes of een combinatie hiervan. Deze kan voor u persoonlijk en voor verschillende situaties (thuis / werk etc.) maximaal geschikt worden gemaakt.

In overleg met uw therapeut zult u één of meerdere van de volgende manieren voor u geschikt vinden.

Jacobsen: Doelgericht leren de spieren van u lichaam te ontspannen, los te laten.
Schultz: Door geconcentreerd aandacht te geven aan een gevoel van warmte of zwaarte ontstaat de bijbehorende ontspanning. Imaginatie Op mini-vakantie. U leert beelden of situatie’s voor de geest te halen, te herinneren of (in gedachten) te construeren, die ontspannend zijn.
Ankeren: Een ontspannen gevoel kan worden gekoppeld aan een gemakkelijk te gebruiken “anker” , waardoor het voor u oproepbaar wordt in allerlei situaties.
Focussen: Bemerk wat u allemaal bezighoudt, leer het opzij te zetten. Hier door kunt u geestelijk op adem komen.
Ademtherapie: U leert rustig en ontspannen ademhalen, waardoor u zich ook rustig en ontspannen gaat voelen.

U krijgt begeleiding bij het voor u persoonlijk geschikt maken van de methode en het eigen maken, oefenen hiervan.

SLAAP LEKKER!

Uitgerust en met hernieuwde energie aan een nieuwe dag beginnen is iets wat voor veel mensen een probleem is geworden. Lang wakker liggen, moeite hebben met inslapen of steeds korte momenten slapen en dan weer wakker zijn en de uren aftellen komt vaak voor. Een druk leven, een overvol programma, piekeren, drukte en stress zijn vaak de oorzaak van een slechte nachtrust.

De kwaliteit van je nachtrust verbeteren, lekker slapen kan je leren. Door gebruik te maken van kleine, eenvoudige, zachte bewegingen en ademhalingstechnieken kun je je lichaam ontspannen en je gedachten tot rust brengen. Het resultaat is een weldadig slaappatroon. De kleine bewegingen zijn ontwikkeld om het inslapen te vergemakkelijken en om de slaap te hervatten als je gedurende de nacht wakker wordt. Hierdoor verbeterd dus de kwaliteit van je nachtrust.

Je leert : – Overdag meer te ontspannen door technieken die je fysieke en mentale activiteit verminderen, waardoor je s’nachts beter slaapt. – Je natuurlijke, rustige ademritme te herstellen door ademtechnieken. – kleine, zachte bewegingen en ademtechnieken voor in bed die helpen makkelijker in te slapen of de slaap te hervatten als je tijdens de nacht wakker wordt.

Deze methode draagt bij aan een minder stressvol leven en ondersteunt een goede en weldadige nachtrust.

ACCEPTANCE AND COMMITMENT THERAPIE

voor mensen met chronische pijn
Veel mensen lijden aan chronische pijn. Rugpijn en hoofdpijn ( waaronder migraine ) komen het meest voor. Maar ook : nek / schouderpijn, fibromyalgie, whiplash, rsi, prikkelbaredarmsyndroom, bekkeninstabiliteit, posttraumatische dystrofie, reuma, aangezichtspijn, postoperatieve pijn, neuropatische pijn en andere chronische aandoeningen. Ook is er vaak sprake van onvoldoende verklaarde chronische pijn, echte pijnklachten waarbij geen voldoende duidelijke lichamelijke afwijking gevonden is.

Acceptance and Commitment Therapie ( ACT ) is een effectieve behandelmethode voor diverse psychische en lichamelijke problemen, o.a. chronische pijn. In het heel kort is het doel van ACT een waardevol leven te leiden en de onvermijdelijke pijn en ongemak ( angsten en andere onaangename emoties ) daarbij te nemen. Allerlei hulpmiddelen en technieken worden aangeboden en leer je toe te passen om met het ongemak om te gaan en “ervoor te gaan” ( voor een leven waarin de waarden die je zelf belangrijk vindt voorop staan, dat wat je écht graag wilt, hoe je wilt zijn, waar je je energie aan wilt besteden als je niet meer zo bezig was met het vechten tegen pijn, angst etc. )

Een belangrijke eerste stap is acceptatie : ruimte maken voor emoties, gedachten, verlangens i.p.v. te negeren of weg te stoppen. Accepteren is niet iets willen, je hoeft de pijn en andere vervelende zaken niet te willen ! Je kunt er wel ruimte voor maken, zoals je ook je schoonmoeder toegang geeft tot je huis en niet de deur voor haar op slot houdt of dicht gooit. Zo wordt je minder door je pijn en de negatieve gevolgen hiervan in beslag genomen en is er meer ruimte om je op andere, voor jou belangrijke, fijne dingen te richten. Daarnaast leer je : anders met je gedachten om te gaan, meer in het hier en nu te zijn, een veilige plek van waaruit je alles kan waarnemen te vinden in jezelf, terugvinden wat je écht graag wil én daar werkelijk iets mee te doen.

De rode draad tijdens de therapie is de website voor Acceptance en Commitment Therapie bij chronische pijn waar je toegang toe krijgt ( beschikbaar gesteld door psychfysio ). Voor meer informatie neem gerust contact op !

Maak een afspraak

Julianaweg 311, 3523 XC UTRECHT (HOOGRAVEN) – Tel: 030-2891069 – Fax: 0850660295 – E-mail: info@fysiotherapievandiepen.nl

Inschrijven voor Gratis Tips en Oefeningen:

Praktijk Van Diepen